10x Britse True Crime Podcasts om van te smullen

door Fem
Gepubliceerd op Bijgewerkt op

Ik heb de afgelopen tijd onwaarschijnlijke hoeveelheden true crime podcasts gebinged, en daar ga jij nu de vruchten van plukken, want ik heb de 10 beste Britse true crime podcasts voor je op een lijstje gezet. Plus bonuspodcasts, want er staan nog veel meer Engelse true crime in mijn playlist. Je moet namelijk altijd iets achter de hand hebben voor het geval dat je zonder podcast komt te zitten, en true crime podcasts kun je rustig aan de Engelsen overlaten.

Bad Women, the Ripper retold

Jack the Ripper is misschien wel de coldest case onder de cold cases. In het najaar van 1888 werden vijf vrouwen vermoord in de sloppenwijken van Londens East End. Of liever: in elk geval vijf, maar mogelijk meer. En wel op zo’n onfrisse manier dat de moordenaar een bijnaam kreeg die we zelfs vandaag allemaal nog kennen. Sterker nog, er zijn Jack the Ripper tours, films, en zelfs poppen. Jack spreekt tot de verbeelding.

Over de vijf vrouwen die hij vermoordde heeft niemand het nog. O, ja, dat waren prostituees, einde verhaal. Maar alles dat je dacht te weten over Jack the Ripper en vooral over zijn slachtoffers klopt van geen kanten. Maar dan ook echt helemaal niet. Historica Hallie Rubenhold duikt in de verhalen van de slachtoffers van The Ripper. En ik kan je zeggen: het is fascinerend (de vrouwen) en walgelijk (de manier waarop vrouwen behandeld werden en de manier waarop Hallie Rubenhold nu behandeld wordt door ‘Ripperologists’, unsurprisingly voornamelijk witte boomers van het menerentype) tegelijk.

De podcast is gebaseerd op Rubenholds book The Five (zie hier op Goodreads), dat ik al na aflevering 1 van deze podcast heb aangeschaft. Ik dacht dat ik best wat wist over de Ripper-moorden, maar dat moet ik echt terugnemen.

Meer over Bad Women

Death in Ice Valley

De mysterieuze dood van de ‘Isdal Woman’ is een van de redenen dat ik zelf over true crime wil schrijven. Deze podcast van de BBC World Service en NRK vind ik dan ook echt heerlijk. Een onbekende vrouw wordt november 1970 verbrand in Isdalen (Bergen, Noorwegen) gevonden. Wie is ze? Waarom heeft niemand haar gemist? Was ze een spionne? Waarom zat haar koffer vol pruiken, vreemde valuta, verschillende identiteiten? Vragen, vragen, vragen, weinig eenduidige antwoorden. En toch weet je na deze podcast oneindig veel meer en heeft je inner-detective zijn pet al opgezet.

Meer over Death in Ice Valley

Sweet Bobby

“How well do you know the person you love?” Hoogstwaarschijnlijk is dit de freakiest podcast op de lijst! Voor ze Bobby ontmoette had Kirat de dingen prima voor elkaar. Leuke vrienden, leuk werk bij een radiostation. Toen ze Bobby via Facebook leerde kennen dacht ze al snel dat ze de liefde van haar leven had ontmoet. Maar in plaats van ‘ze leefden nog lang en gelukkig’ blijkt Kirat in een achtbaan van bizarre leugens te zijn gestapt. Maar echt bizárre leugens. Waarbij Bobby wordt ‘neergeschoten’, voortdurend hartaanvallen heeft als ze iets doet wat hem niet zint, waarin Bobby in witness protection zit, en ook nog kanker zou hebben. Maar Bobby is niet wie Kirat denkt dat hij is. Sterker nog, Bobby bestaat niet. Of liever: de persoon achter Bobby kun je niet anders beschrijven dan ‘de moeder aller catfishes’. Er zijn 6 afleveringen (+ 1 bonusaflevering), ik ben op het moment dat ik dit schrijf bezig met aflevering 3 en ik heb nu al het gevoel zelf in een hele enge kermisattractie te zijn beland.

Meer over Sweet Bobby

Drunk women solving crime

“Drunk Women Solving Crime is a true crime podcast with a twist…of lime.”

Hoe goed ben jij in het oplossen van misdaden… in benevelde toestand? Hosts Hannah George, Catie Wilkins en Taylor Glenn vragen hun gast elke aflevering of ze zelf ooit slachtoffer waren van een misdrijf. Daarna duiken ze samen, in een soort quiz format, in een historische true crime case. Elke aflevering eindigt met een listener’s crime, waarin de inmiddels toch niet geheel nuchtere dames proberen een misdrijf in het leven van een van hun luisteraars op te lossen.

Afleveringen om zeker te luisteren? Ja, daarvan zijn er nogal wat, maar het format van de podcast maakt het lastig ze achteraf terug te vinden omdat ze gelabeld zijn naar de gast en niet naar de zaak (die moet immers geraden worden). In elk geval zijn er goede afleveringen over:

 • de diefstal van de Mona Lisa
 • het verhaal van de luisteraar met een oom die een vliegtuig kaapte
 • het Winchester Mystery House
 • de aflevering met de hilarische Sarah Pascoe in een zaak over de mafia

Meer over Drunk Women Solving Crime

Dark Histories

Onopgeloste en onverklaarbare mysterieën, historische true crime, en een vleugje paranormaal. Aandacht voor grote, maar ook veel kleine zaken. Het archief telt inmiddels vijf seizoenen.

Aflevering om zeker te luisteren:

 • S01E18 – The second life of Omm Sety, an Egyptologist who claimed to have had a past life as an Egyptian priestess and reincarnated 3000 years later
 • S05E16 – The Borley Rectory affair
 • S05E18 – The New York press & the headless torso mystery

Meer over Dark Histories

Murder Mile

Moordmysterie én een audiorondleiding door Londen in één! We wandelen langs de beruchtste moordzaken uit de geschiedenis van Londen en horen uitgebreide beschrijvingen, ooggetuigenverslagen en geluiden van de locatie zelf zijn. Wil je dieper de zaken in duiken, dan kan dat, op de website vind je bronnen, foto’s, video’s en kaarten. Elke week een nieuwe aflevering en meer dan 300 moordzaken in het archief, uitstekend geschikt voor lange herfstavonden dus.

Afleveringen om zeker te luisteren:

 • Episode 25-32 – de serie over de Blackout Ripper
 • Episode 17 – David Martin and the Baffling Case of the Transgender Houdini

Meer over Murder Mile

If it bleeds, it leads

Zou jij een misdadiger kunnen zijn? Wat maakt de manier waarop jij denkt anders dan die van een crimineel? Criminoloog David Wilson en Nikki Alexander Emilia Fox gaan in gesprek met daders, deskundigen en de politie en zoeken uit hoe het criminele brein werkt. Wat brengt mensen ertoe een bank te beroven? Is er een genetische component? En waarom doen Scandinavische thrillerseries het zo goed?

Afleveringen om zeker te luisteren:

 • Terrorism
 • Scandi Noir

Meer over If it bleeds, it leads

British Scandal

Wondery’s Americal Scandal heeft eindelijk een Britse versie, en wel met Alice Levine* en Matt Forde. De eerste serie telt vier afleveringen over de moord op Alexander Litvinenko. Ik vond hem fascinerend, omdat ik de zaak wel kende, maar  niet veel details kende. Nog veel beter is de nieuwste serie, over John Darwin, ofwel ‘The Canoe Con’ die zijn eigen dood in scene zette om aan zijn schulden te ontkomen. Ik had al meerdere podcastafleveringen over deze zaak gehoord (o.a. bij RedHanded), maar deze serie is voegt echt nog meer details toe.

*Ik geef toe dat de aanwezigheid van Alice in het begin een beetje afleidt, omdat je toch verwacht dat de Duchess en niet te vergeten de boezem van Belinda elk moment om de hoek kunnen komen kijken, maar ik geef ook toe dat ik in 2020 5 seizoenen van My Dad Wrote a Porno in recordtime heb beluisterd. #ifyouknowyouknow #belinkers…

Meer over British Scandal

RedHanded

Hannah Maguire en Suruthi Bala bespreken alles van bekende seriemoordenaars tot spookverhalen, en alles ertussenin, overgoten met een saus van Britse humor. Hilarisch en horror tegelijk. Tip: als Hannah en Surithi aangeven dat je niet moet eten tijdens een aflevering, dan doen ze dat om een reden…

Afleveringen om zeker te luisteren:

 • Episode 209 – Shamima Begum: ISIS & The Bethnal Green
 • Episode 184 – The Execution of Jamal Khashoggi
 • Episode 96 – The Tuam 796
 • Episode 89 – Shafilea Ahmed, the price of ‘honour’

Meer over RedHanded
Hannah en Suruthi hebben ook een boek geschreven: RedHanded – the Book, ook beschikbaar als audiobook, door de dames zelf ingesproken.

*Update* Ik heb Redhanded een tijdje op Patreon gevolgd en ben een beetje aan het afhaken – met name in de bonuscontent zijn Hannah en Suruthi nogal tone deaf (ik noem hun ranting over content warnings en gevaarlijke lariekoek over mondkapjes, vaccins en mensen in risiogroepen). Ik heb ook een beetje het idee dat ze ’te groot’ geworden zijn en zichzelf nu als dé true crime experts en zó goed onderzocht zijn hun zaken nu ook weer niet en de rants zijn ronduit storend. Mijn tip: houd het bij de gewone podcast…

What happens in Ulster

Kun je na al deze heftige podcasts wel even een adempauze gebruiken? Dan heb ik ook nog een true crime parodie voor je: Diona Doherty speelt Georgina, een ambitieuze journaliste die een graantje mee wil pikken van het succes van het true crime genre en dus een succesvolle podcast wil. Verfrissend en irritant tegelijk. 😉

Meer over What happens in Ulster

Nog meer goede Britse true crime podcasts

We kunnen rustig nog even doorgaan, hoor. Dit is een greep uit de andere Engelse true crime podcasts in mijn Spotify-lijst. En ik heb ook wat Duitse bonuspodcasts, want waarom niet!

Waar zijn deze podcasts te beluisteren?

Al deze podcasts zijn op meerdere podcastplatformen en op de eigen website te beluisteren. Ik luister alles via Google Podcasts.

Heb je nou zelf nog een gouden Britse true crime podcast-tip? Gooi ‘m in de groep, want meer is beter. 😉

Heb je dit al gelezen?

Laat een reactie achter

Laten historische true crime, indrukwekkende begrafenisrituelen,  ongrijpbare (meestal vrouwelijke) spionnen en mysteries je niet los? 

Dan zit je goed op Grave Affairs! Welkom!

Copyright 2021-2022 Grave Affairs | femina docta

Grave Affairs gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid