7x spionagepodcasts

door Fem
Gepubliceerd op Bijgewerkt op

Het nieuwe jaar begon met vakantie en dus met podcasts, en voor ik het wist zat ik helemaal in de spionagepodcasts. Ja, en in het gevoel dat mijn eigen werk toch echt weinig voorstelt in vergelijking met dat van deze helden… Humbling, noemen de Engelsen dat, en dat is het. Afijn, ik heb mijn inmiddels lange spionagelijst natuurlijk nog lang niet uit, maar ik heb wel alvast zeven true spy podcasts voor je die je in elk geval in je playlist moet zetten. Dit zijn ze. Maar dat had je vast al geraden:

Tante JosSpionagepodcast - Tante Jos

Wát een verhaal! In de podcast Tante Jos duikt Mijke van Wijk in de geschiedenis van haar oudtante Jos Gemmeke, de enige Nederlandse burgervrouw die de Militaire Willemsorde gekregen heeft. Maar wat was er nou precies waar van het verhaal van Jos en wat zat misschien toch een beetje anders?

Jos Gemmeke zat in de illegale pers, was koerierster en werd in Engeland opgeleid tot geheim agent. In maart 1945 kreeg ze een geheime opdracht van de Engelsen waar ze nooit over heeft willen praten. Mijke van Wijk groeide op met verhalen over haar oudtante en verzetsheldin Jos. Toch ontmoetten ze elkaar pas kort voor Jos overleed. Mijke wil alles weten over haar oorlogsverleden, en na de dood van Jos gaat Mijke op zoek naar de rapporten die de Britten over haar hebben bijgehouden. Een meeslepende zoektocht over een stukje geschiedenis waar ik te weinig van wist.

nporadio1.nl/podcasts/tante-jos

Bletchley Park PodcastBletchley Park podcast

Ik las The Alice Network en verdiepte me in het verhaal van Noor Inayat Khan en dan kom je toch vanzelf uit bij Bletchley Park, ook wel de bakermat van het Britse codekrakers. En eigenlijk ook de bakermat van de moderne informatietechnologie. Het Bletchley Park Museum blijkt dus gewoon een eigen podcast hebben, en wel eentje met een flink archief!  De Bletchley Park Podcast brengt je boeiende verhalen van veteranen, conservators en vrijwilligers over de betekenis en de blijvende relevantie van Bletchley Park. Tip: beluister de aflevering over de precieze werking van de Enigma. Schrik ook niet van de soms best wel technische info in vrijwel alle afleveringen. Ze worden namelijk afgewisseld met ooggetuigenverhalen en het wordt allemaal zo boeiend verteld dat je er zo in opgezogen wordt.

Spies & Lies

Waarschijnlijk mijn nieuwe favoriete spionagepodcast: Spies & Lies, van Omri Rose en zijn co-host Jason, die toevallig ook zijn vader is, die toevallig ook gepensioneerd spion is.

De afleveringen gaan alle kanten op, er is er bijvoorbeeld eentje over de 12 spionen van Mozes, maar ook een over de (fascinerende) dubbelagent Oleg Gordievsky. Hij is nog vrij nieuw, maar ik kijk uit naar het komende jaar!

True spies

True Spies neemt je mee naar ’s werelds grootste spionage- en detectiveoperaties. Hayley Atwell en Vanessa Kirby gaan in gesprek met de echte spionnen achter de missies. Wat weten ze? Wat hebben ze in hun mars? Wat kunnen ze vertellen? En wat zou jij doen in hun positie? Bereid je voor op een wereld van leugens, moord, diefstal, seks, drugs en rock ’n roll – en bijna altijd ongeloofwaardiger dan fictie.

Check hoe dan ook de aflevering over Noor Inayat Khan, die over Victoria Hall, en die over The Digital Silk Road.

spyscape.com/show/true-spies

Invisible women

In Invisible Women praat Diane Greig met acht spionnes uit de Tweede Wereldoorlog. Ze kwamen uit verschillende landen, culturen en achtergronden. Wat ze gemeen hadden? Ze zagen een kans om dingen te doen die voor de meeste vrouwen niet weggelegd waren en tegelijkertijd was hun werk alsnog onzichtbaar. Tot nu. Sommigen van hen vertellen in deze podcast voor het eerst hun verhaal.

“This podcast is about cultural shadow – what is endarkened in our culture and therefore unavailable to us. It’s also about projection –what we project onto others because of societal expectations and it’s about the unperceived lenses that we grow up with — invisible lenses and how they thwart our lives, our potential, creativity and empowerment and how these invisible lenses bind us in relationships, work and life.”

Een ongelooflijk indrukwekkende podcast met verhalen die gehoord moeten worden.

invisiblewomen.ca

Secrets & Spies

Soms luister ik ook naar ‘moderne dingen’. Met Secrets & Spies betreden we bijvoorbeeld de 21e eeuw en bekijken we de gevolgen van “The War on Terror” in een nieuw licht. Een podcast over terrorisme en contraterrorisme en de vraag wat klop en wat niet.

play.acast.com/s/drycleanercast

Spycast

Tot slot de podcast van het International Spy Museum die via interviews met voormalige spionnen, intelligence experts en wetenschappers de apionagewereld doorgrondt. Naar men zegt de podcast waar profi’s naar luisteren. Maar ook gewoon boeiend voor mensen zoals wij, gelukkig. 😉 De selectie aan onderwerpen is echt heel breed, en met 500+ afleveringen is er ruim keus voor de volgende vakantie. Om één heel interessante aflevering te noemen: The Radicalization of Women in Islam: An Interview with Farhana Qazi (2016)

spymuseum.org/podcast

Nog niet uitgeluisterd? Check mijn #collectie met favoriete podcasts!

Heb je dit al gelezen?

Laat een reactie achter

Laten historische true crime, indrukwekkende begrafenisrituelen,  ongrijpbare (meestal vrouwelijke) spionnen en mysteries je niet los? 

Dan zit je goed op Grave Affairs! Welkom!

Copyright 2021-2022 Grave Affairs | femina docta

Grave Affairs gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid