Die keer dat mijn huisarts vermoord werd

door Fem

Gido van Bruggen was huisarts in Heiloo. Mijn huisarts in Heiloo, om precies te zijn, voor ik naar Leiden verhuisde. Nu denk je misschien, Heiloo, waar mag dat liggen? (Bij Alkmaar.) En: gebeurt daar ooit iets dan? Nou ja, nee, niet echt. Maar wel een moord, in 2005. De moord vond weliswaar plaats in Rijswijk, maar het ging wel om mijn huisarts. Uit Heiloo dus.

Dit is het verhaal.

Een bezoek dat eindigde met een vuurbal

Op de avond van 27 oktober 2005 ging dr. Van Bruggen (36) op bezoek bij zijn ex-vriendin (45), woonachtig aan de Haagweg te Rijswijk. In deze straat wemelt het ironisch genoeg van de huisartspraktijken, maar daar gaat het nu even niet over. Volgens mijn moeder was hij in Rijswijk om De Dingen nog eens goed uit te praten en af te sluiten. (Is mijn moeder een orakel, neen, maar ze was groot fan van de huisarts uit Heiloo en kende hem goed. Het is niet uit te sluiten dat haar bericht klopt.)

Harmonieus eindigde de avond echter bepaald niet: rond 23 u zagen de buren een vuurbal aan de achterkant van het huis. Niet veel later werd de huisarts met gillende sirenes naar het brandwondencentrum in Beverwijk gebracht, waar hij kort daarop overleed aan zijn verwondingen. De ex-vriendin, die volgens sommige lezingen uit Sri Lanka kwam en volgens andere lezingen niet*, raakte zwaargewond. Ook zij werd naar Beverwijk gebracht.

‘Hij vloog bij werkzaamheden plotseling in brand’ – did he though?

Volgens de eerste berichten hielp de dokter zijn ex met klussen en ‘vloog hij bij werkzaamheden plotseling in brand’, hetgeen veroorzaakt zou zijn door een exploderende gasfles. Ik heb hier veel vragen over, want wie heeft er nou gasflessen in huis rondslingeren en wie ruimt die eventuele gasflessen of andere brandbare rommel nou niet even op als hij aan het klussen is? (En wie is er om elf uur des avonds nog aan het klussen bij zijn ex?) Niet logisch.

Dat vonden meer mensen en al snel deed het gerucht de ronde dat de ex-vriendin van de huisarts hem met benzine had overgoten en hem in brand had gestoken omdat ze de eenzijdige relatiebreuk niet kon verteren. Volgens mijn moeder was het ‘kokende olie’, maar dat lijkt me dan weer onwaarschijnlijk, want kokende olie veroorzaakt, bij mijn weten, geen vuurballen. Aan de andere kant is de aanwezigheid van olie in huis dan wel weer aannemelijker dan loslopende gasflessen of jerricans met benzine. (Maar ja, in zulke hoeveelheden dat je er iemand mee kunt vermoorden? En wat voor olie dan ook? Bovendien, als je dan toch al van plan bent je ex te vermoorden, dan kun je ook benzine regelen. Laten we het er gemakshalve op houden dat het geen olie was.)

Hoe het ook zij, de geruchtenmachine draaide op volle toeren.

Er was namelijk al eens eerder brand geweest

Dat hele verhaal met die gasflessen en het klussen, daar leek een vies luchtje aan te zitten. Niet in de laatste plaats omdat er in het huis van de dokter aan de Obriglaan (in Heiloo dus) een jaar eerder ook al brand was geweest. Hij had daar de praktijk van mijn oude dokter, Duijvestijn, overgenomen en was in de oude praktijk gaan wonen toen hij zijn eigen huisartsenpraktijk naar elders in Heiloo verhuisde.

De brandweer was er snel bij en wist aan de Obriglaan een grote ravage te voorkomen. Wél werden er meerdere brandhaarden ontdekt en was duidelijk dat het vuur niet spontaan was ontstaan. De politie verdacht Gido’s ex ook toen van betrokkenheid, maar kon dit niet bewijzen.

Deze zaak werd dus niet opgelost, maar bleef wel bij iedereen in het achterhoofd hangen.

Conclusie: moord. En een overleden dader

Ook bij het OM was inmiddels twijfel gerezen over de oorzaken van de dood van de huisarts. De technische recherche van de politie Haaglanden startte daarop een onderzoek in het huis in Rijswijk.

Nog geen twee weken later was het voor het OM helder dat de dood van de dokter opzettelijk veroorzaakt was door zijn ex-vriendin. Ze kon op dat moment echter nog niet verhoord worden, omdat ze bij de aanslag zelf ook zwaargewond geraakt was. Daar kwam het ook niet meer van: ze overleed drie weken later.

En zo werd de moord op mijn huisarts wel opgelost, maar heeft het nooit tot een rechtszaak kunnen komen.

Je ziet, een dorp kan nog zo pittoresk zijn, het hoeft er niet per se pluis te wezen (handige tips om narigheid te voorkomen vind je hier).

Bronnen: mijn moeder, mijn geheugen, moordzaken.com, pasteurella.blogspot.com, yersinia.wordpress.com, SNeLBinder 20007-1, jaargang 18 (Uitgave van Myrakel, Oudleerlingen-vereniging van het St. Nicolaaslyceum en de Pius-MMS – de vereniging ontdekte pas in 2007 dat hun oud-klasgenoot overleden was) en het fok forum (je weet dat er echt weinig bronnen zijn als je daar belandt…)

Foto: Jr Korpa via Unsplash

*Een bron die ik te onbetrouwbaar acht om te noemen rept van Colombia, Portugal werd in het deurp ook genoemd.

Heb je dit al gelezen?

Laat een reactie achter

Laten historische true crime, indrukwekkende begrafenisrituelen,  ongrijpbare (meestal vrouwelijke) spionnen en mysteries je niet los? 

Dan zit je goed op Grave Affairs! Welkom!

Copyright 2021-2022 Grave Affairs | femina docta

Grave Affairs gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid