Hiervan weet Maarten van Rossem vooralsnog zelf niets, overigens, van deze toenadering.
Maar goed, om met de deur in huis te vallen: ik vind Maarten van Rossem op tv best een irritante kerel. Mijn verbazing was dus groot toen hij in Dinocast heel goed te hachelen bleek te zijn. Meer dan dat zelfs. Nou, daar gaan we het even over hebben.
Maarten en Gijs maken kennis met de echte dinosauriërs
Om te beginnen hebben we deze podcast aan Philip Freriks te danken. Moet je aflevering 0 even voor luisteren als je dat precies wilt weten.
In elk geval, het is dus de schuld van Philip Freriks, en nu hebben we gelukkig Dinocast. Ons beeld van dinosauriërs is namelijk compleet achterhaald, en Maarten van Rossem (beroepsbrompot historicus) en Gijs Rademaker (opiniepeiler en presentator bij EenVandaag) gaan op onderzoek uit om dat beeld bij te stellen.
En er is meer dan genoeg te vertellen!
Om te zeggen dat er elke week wel een dino uit de grond komt, nu, dat weet ik niet. (Gijs zegt van wel.) Maar er wordt volop onderzoek gedaan, dus er is genoeg te vertellen. (Veren! Veren!) In Dinocast gaan Maarten en Gijs op bezoek bij de belangrijkste musea (uiteraard ook Naturalis – ik kom ja uit Leiden en moet dit even vermelden, versteht sich) en dinokenners van Nederland en België en vragen hen het hemd van het lijf.
Mocht je nu geneigd zijn uit voorzorg weg te rennen, met het idee dit-wordt-vast-heel-technisch-en-saai, doe dat dan niet. Dinocast is enorm toegankelijk en prettig gemaakt. Zelf vind ik dinosauriërs heel interessant. (Niet voor niets heb ik besloten dat er een nieuwe categorie over paleontologie aan Grave Affairs toegevoegd moest worden.) Het was een van de redenen dat ik lang geleden aardrijkskunde in mijn pakket hield. Ik weet echter alsnog niks van dino’s, want aardrijkskunde bleek voornamelijk te gaan over verzilting, industrialisering en onduidelijke dingen met löss. Waarmee ik maar wil zeggen: ik weet ook de ballen over dinosauriërs, en ik vind de podcast gewoon echt ontzettend leuk om te luisteren, informatief en goed te volgen. En de Jurassic Park franchise komt ook nog aan bod.
(Overigens was de andere reden om aardrijkskunde te kiezen antropologie en ook daarin werd ik compleet genaaid. Dit geheel terzijde.)
Er zijn nu drie seizoenen, een tv-serie bij Videoland en een boek!
Er staan inmiddels 39 Dinocast-afleveringen online, en er komt nog meer aan. Bovendien is er nu ook een docuserie bij Videoland, Dinojacht, én er is net een boek verschenen: Dinorevolutie.
Maarten en Gijs zijn een goed duo, ze gaan op een heel ontspannen en begrijpelijke manier in gesprek met interessante wetenschappers en Maarten laat ook eens iemand anders uitpraten. 😉
Ik mag trouwens sowieso niet meer mopperen over Maarten van Rossem, want tot mijn verrassing is hij sowieso een uitstekende podcaster – ik zit tegenwoordig klaar voor elke nieuwe aflevering van Maarten van Rossem, de podcast. Maar goed, dat is een verhaal voor een andere keer. Voor nu zou ik zeggen: voeg Dinocast zéker aan je playlist toe.
Natural History Museum, Londen
Check in de tussentijd ook de Dinocast-website
Terwijl je wacht op nieuwe afleveringen, kun je je uitleven op de website. Hier staan alle namen en rugnummers (en foto’s) van de dino’s die een hoofdrol hadden in de podcast, een blog, docutips en niet te vergeten boekentips. Over boeken gesproken, Maarten en Gijs hebben net hun boek De Dinorevolutie uitgebracht!
Overigens is de leader van deze podcast echt prachtig, ik denk ook wel dat dit de beste intromuziek van een podcast is die ik ken.
Dit vindt je inner-Ross Geller ook leuk
- Heb je al over The Bone Wars gelezen?
- En over de beroemdste dinosaurus ter wereld?
- I know dino – Garret and Sabrina houden ons op de hoogte van het laatste dinonieuws. Soms best technisch, maar zeker ook gezellig kletsen met twee (met elkaar getrouwde) dinofans.
- Ik noemde het al even, het boek van Maarten en Gijs, Dinorevulotie, mag niet in je boekenkast ontbreken.
- Nieuw in Naturalis: de Rexperience: ga op tijdreis en kom oog in oog te staan met een T-Rex!
- Ik wil ook de gelegenheid aangrijpen om het complete oeuvre van David Attenborough weer eens te tippen, bekijk in elk geval Prehistoric Planet op Apple TV+ en David Attenborough’s Natural History Museum Alive, gewoon op YouTube.
Uitgelichte afbeelding: Bianca van Dijk via Pixabay
(een triceratops, mijn lievelingsdino).