From here to Eternity

door Fem
Gepubliceerd op Bijgewerkt op

“The Corpses that Changed my Life” was de eerste video die ik van Caitlin Doughty zag. Ik heb de laatste tijd namelijk veel true crime video’s en Buzzfeed Unsolved gekeken, en ik vermoed dat dat de reden is dat YouTube vond dat ik ook deze Ted Talk moest gaan zien.

YouTube had gelijk – voor ik het wist stonden haar boeken “Will my Cat Eat my Eyeballs?” en “From here to Eternity” op mijn walkman.

Wat een leuk mens, dacht ik, en wat praat ze op een nuchtere, luchtige en realistische manier over de dood.

Caitlin is,moet je weten, begrafenisondernemer in LA. Dus dan praat je nogal eens over de dood. En dat zouden meer mensen moeten doen, ook als ze geen begrafenisondernemer zijn, vindt Doughty.

Caitlin Doughty 

“The Order is about making death a part of your life. Staring down your death fears—whether it be your own death, the death of those you love, the pain of dying, the afterlife (or lack thereof), grief, corpses, bodily decomposition, or all of the above. Accepting that death itself is natural, but the death anxiety of modern culture is not.”

– Caitlin Dougthy, The Order of the Good Death

Ik wilde schrijven ‘Caitlin Doughty is de geestigste begrafenisondernemer die ik ken’. Maar ze is ook de enige begrafenisondernemer die ik ken, dus die vergelijking loopt een beetje mank. Anyhow, naast begrafenisondernemer is ze de oprichter van The Order of the Good Death. Heb je een vraag over de dood, of haar werk, of heb je een raar spookverhaal gehoord waarvan je je afvraagt of het waar is, dan is de kans groot dat Caitlin er op haar YouTube-kanaal Ask a Mortician een antwoord op heeft. Inmiddels heeft ze ook drie uiterst leerzame en vermakelijke boeken geschreven. 

Caitlin vindt het niet alleen belangrijk het concept sterfelijkheid te normaliseren en bezig te zijn met de ‘good death’*, maar ook om na te denken om manieren om begrafenissen niet alleen persoonlijker te maken, maar ook groener. Velen van ons zijn al bezig het leven groen en milieuvriendelijk in te richten, waarom zou onze dood dat niet ook kunnen zijn? En trouwens, kan dat hele begrafenisgebeuren niet ook wat goedkoper?

* De ‘good death’ gaat overigens meer over acceptatie, bespreekbaarheid en bedenken wat je zou willen voor je begrafenis dan per se het vredig-in-de-slaap gaan, want dat valt vaak niet te plannen of organiseren…

Foto thegooddeath via IG

From here to Eternity

In From Here To Eternity schrijft Caitlin Doughty over haar reizen langs de doodsrituelen over de hele wereld. De dood blijkt geschiedenis te zijn, cultuur, antropologie, religie, en jawel, verrassend genoeg ook leven. 

In Bolivia ontmoeten we de ñatita’s, de versierde schedels die je advies over je leven kunt vragen, bij hun eigen festival, het Fiesta de las Ñatitas. Bij de Toraja op Zuid-Sulawesi ontmoeten we een mummie die lijkt op Caitlin Doughty’s wiskundeleraar: we wonen hier een Ma’nene ceremonie bij.  De gemummificerde overledenen worden elke drie jaar uit hun graf gehaald, worden gewassen en krijgen een nieuwe outfit aan. In Colorado, waar de enige openluchtbrandstapel van de VS is, beschrijft ze levendig wat er gebeurt als de vlammen het lichaam opnemen, en hoe een ‘hemelbegrafenis’ gaat, ontdekken we in Tibet.

Dood kun je op vele manieren zijn, zo blijkt. Wat voor de ene cultuur een heilig gebruik is, is voor de andere een absolute no-go. In From Here To Eternity ontdek je hoe al deze rituelen ontstaan zijn, waarom ze belangrijk zijn voor mensen en hoe bijzonder en tegelijk gewoon het is dat een overledene ook na zijn dood nog gewoon deel uitmaakt van de familie. En hoe gek het eigenlijk is dat die relatie in het westen veel minder intiem geworden is.

Wat Caitlin Doughty vooral wil laten zien: “Death avoidance is not an individual failing; it’s a cultural one.” Gelukkig kunnen we daar iets aan doen. Begin bijvoorbeeld met het lezen van dit mooie boek. Krijg je geen spijt van!

“Holding the space is crucial, and exactly what we are missing. To hold the space is to create a ring of safety around the family and friends of the dead, providing a place where they can grieve openly and honestly, without fear of being judged.”

– Caitlin Doughty, From Here To Eternity

From Here To Eternity, Caitlin Doughty | ISBN 9781474606530
Je kunt Caitlin zelf het boek ook aan je voor laten lezen via Storytel.

Meer lezen?

Foto: thegooddeath via IG

 

Heb je dit al gelezen?

Laat een reactie achter

Laten historische true crime, indrukwekkende begrafenisrituelen,  ongrijpbare (meestal vrouwelijke) spionnen en mysteries je niet los? 

Dan zit je goed op Grave Affairs! Welkom!

Copyright 2021-2022 Grave Affairs | femina docta

Grave Affairs gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid