Het Riedemann Mausoleum: de lege laatste rustplaats van de Petroleumkoning

door Fem

Het Riedemann Mausoleum op het Ohlsdorfer Friedhof is een beetje een verdrietige Geheimtipp. Ooit was het namelijk een juweel, tegenwoordig staat het zo goed als op instorten. Toch moet je er even langs lopen als je op het Ohlsdorfer Friedhof bent.

Een groots mausoleum voor de petroleumkoning

In de late 19e eeuw liepen de zaken uitstekend voor ‘petroleumkoning’ of ‘Tankerkönig’ (tegenwoordig zouden we zeggen ‘oliebaron’) Wilhelm Anton Riedemann. Hij was een van de oprichters van de Deutsch-amerikanische Petroleum Gesellschaft (DAPG), het huidige Exxon. Daar hoorde een kapitale villa bij, en uiteindelijk ook een eigen mausoleum, uiteraard op het toen nog niet zo oude, maar wel al statige Ohlsdorfer Friedhof. Riedemanns dochter Sophie was in 1891 op negentienjarige leeftijd plotseling overleden, en haar vader had dus aanzienlijk eerder dan gedacht een waardige plek nodig om zijn dochter, en latere familie, te begraven.

Het Riedemann Mausoleum werd door Martin Haller ontworpen in neoromaanse stijl en had plek voor maar liefst 35 familieleden, verdeeld over twee verdiepingen. In 1905 was het mausoleum op het klaar voor gebruik. Sophie werd uiteindelijk in het mausoleum bijgezet, maar ze bleef er niet lang. Riedemann zelf vertrok namelijk aan het einde van de Eerste Wereldoorlog naar Lugano, nadat hij door de keizer in de adelstand verheven was. Daar overleed hij in 1919 en werd hij ook begraven, samen met zijn dochter, in een nieuw mausoleum. Ook mevrouw Riedemann is uiteindelijk nooit begraven in het Hamburgse Riedemann Mausoleum. De andere kinderen van het echtpaar en Wilhelm Antons broer Heinrich Nikolaus werden wel in het familiemausoleum op het Ohlsdorfer Friedhof begraven.

Interieur Riedemann Mausoleum, Ohlsdorfer Friedhof, Hamburg

Een groots, maar vooral ook leeg mausoleum

In de jaren ’50 werd het mausoleum zoals dat met een onelegant woord heet geruimd. De Riedemanns die hier begraven waren verhuisden naar het nieuwe mausoleum in Lugano.

„Den ihr suchet, der ist auferstanden, er ist nicht hier” is te lezen bij een van de altaarsculpturen. De crypta is met sterren getooid, en wijst de doden de weg naar de hemel. Of naar Lugano, dat kan ook. Ik hoop dat dat gelukt is.

In mausolea lagen de doden traditioneel in een stenen sarcofaag of een zware eikenhouten kist bekleed met lood, die in een goed dicht gemetseld graf staat. Dat maakt natuurlijke ontbinding natuurlijk nauwelijks mogelijk. Om hygiënische redenen is deze vorm van begraven daarom in Hamburg niet meer toegestaan.

Het Riedemann Mausoleum staat dus leeg, en niemand wil het echt hebben. Het staat net zo te verpieteren als de Schilleroper, en net als de Schilleroper staat het op instorten en is het zelfs om te urbexen niet meer geschikt. Soms meldt een ondernemer zich – het Riedemann Mausoleum leent zich perfect voor urnbijzetting, daarvan kunnen er toch veel meer in dan 35! Zelfs de in 2019 overleden Hamburgse acteur Jan Fedder had ooit wel interesse in het mausoleum. Helaas lopen al dit soort initiatieven tot nu toe uit op gedoe met het Denkmalschutzamt. (Wat ik persoonlijk best opmerkelijk vindt, want het Denkmalschutzamt laat het nu ook gewoon instorten…)

Afijn, een wat treurige geheimtipp dus. Die we virtueel nog wel kunnen bekijken (zie hieronder), echt, wow, wat een schitterend mausoleum had dit nog kunnen zijn als iemand ervoor gezorgd had…

Een herfstwandeling over het Ohlsdorfer Friedhof kan ik je trouwens ook alleen maar aanraden. Bekijk hier een aantal wandelingen: Wandelingen in het Ohlsdorfer Friedhof.

Meer over het Riedemann Mausoleum in Hamburg

  • Unter Hamburg geeft een kijkje in het mausoleum.
  • Freriks.de heeft een aantal mooie platen en verdere info over het mausoleum van de familie Riedemann.
  • Op het Ohlsdorfer Friedhof vind je nog een plaatje van een mausoleum, ook al is ook dit mausoleum er niet best aan toe: het Schröder Mausoleum.

Bijzondere begraafplaatsen in Hamburg

Het Ohlsdorfer Friedhof is zeker een van de bijzonderste begraafplaatsen in Hamburg, maar niet de enige. Wandel bijvoorbeeld ook eens over de Joodse begraafplaats in Altona (een van de grootste bewaard gebleven Joodse begraafplaatsen ter wereld) en het Altonaer Hauptfriedhof.

➤ Bijzondere begraafplaatsen vind je natuurlijk niet alleen in Hamburg. Dit zijn 15 bijzondere begraafplaatsen over de hele wereld om te bezoeken voor je dood bent. Of daarna…

Hamburgs rafelrandjes

Is elke maand voor jou spooky season, bekijk dan hier mijn tips voor Halloween in Hamburg. De donkere kanten van Hamburg ontdek je verder in dit artikel: Dark tourism in Hamburg

Dit artikel is een bewerking van een artikel dat ik voor Standort Hamburg schreef.

Uitgelichte foto: By Dirtsc – Own work, CC BY-SA 4.0
Foto interieur Riedemann Mausoleum: NordNordWest, CC BY-SA 3.0
Foto exterieur: Von NordNordWest – Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0 de

Heb je dit al gelezen?

Laat een reactie achter