10x Nederlandse true crime podcasts

door Fem
Gepubliceerd op Bijgewerkt op

In het Nederlanse noorden is het, kennlijk, ook goed moorden. Nuja, misschien ook beter dat je daar niet aan begint, maar Nederlandse true crime podcasts mogen natuurlijk niet ontbreken op Grave Affairs. Dus voor je playlist hierbij mijn favorieten, als het om Nederlandse true crime gaat.

Het geheim van Wijsman

Het is een van de meest geruchtmakende moordzaken van de jaren ’20.  Honderd jaar later (we houden hier bij Grave Affairs tenslotte van geschiedenis) is het een van de boeiendste Nederlandse true crime podcasts.

Op oudjaarsavond van het jaar 1921 reist de 32-jarige advocaat Jacques Wijsman van Amsterdam naar Den Haag, op weg naar zijn ouders. Maar als de trein op station Holland Spoor aankomt en de deuren opengaan, ligt Wijsman dood in het gangpad. Met kogels in zijn lijf die daar eerder niet zaten.

De zaak is jarenlang niet van de voorpagina’s af te slaan. Omdat er geen dader wordt gevonden, maar ook omdat Wijsman een geheim blijkt te hebben. Een geheim dat bijna niemand kent, zelfs zijn ouders niet. Maar wij nu wel. Of het ons dichter bij de dader brengt? Er is ook een man met een ‘artiestenhoedje’. Of toch niet?

Extra bonuspunten krijgt deze podcast voor het kijkje in de wereld van de ‘politie van toen’ en wat er toen al mogelijk was (en helaas vooral ook wat niet).

De Dienst

De Dienst, een podcast van en over de AIVDEen kijkje in de keuken van de AIVD, dat is de zesdelige podcast De Dienst, van en over de AIVD. Liesbeth Rasker doorloopt in de podcast de basistraining die iedere nieuwe inlichtingenofficier volgt. In dat kader doet ze onderzoek naar een fictieve zaak, over een zekere Sander. Is deze Sander wel pluis, of vormt hij een terroristische dreiging? Aan de hand van gesprekken met haar nieuwe ‘collega’s’ komt ze steeds verder met de zaak en ontdekken wij wat de AIVD eigenlijk precies doet. Erg leuk gedaan, heel toegankelijk, en tegelijkertijd spannend.

De kasteelmoord

Een kasteel, een moord, en de dorpsdokter als hoofdverdachte. Dat klinkt eerlijk gezegd alsof iemand de gids How not to get murdered in a quaint English village niet goed gelezen heeft… Maar de moord is echt en de verdachte ook.  Al snel wordt de Kasteelmoord zelfs de meest besproken zaak van West-Vlaanderen. Er blijkt een machtsstrijd te zijn geweest tussen de dorpsdokter en een rijke kasteelheer. Er was jaloezie, zwartmakerij en ook nog incest. En er blijken daarnaast nog Nederlanders bij betrokken te zijn… Net als bij de Deventer Moordzaak is er een wilde rol voor de media.

Ondanks dat de zaak mij eerder volstrekt onbekend was greep de podcast me in lockdown 1 (of was het 2?) meteen.

De Vlaamse kunstroof

Kunstroof, mensen, dat maakt mij altijd enorm nieuwsgierig. En dit is een van de grootste onopgeloste kunstroven ter wereld! De Steve Martin in mij zit meteen op het puntje van zijn stoel. Wat is het geval? In 1934 worden in Gent twee panelen van Het Lam Gods, het meesterwerk van Jan van Eyck, gestolen. Tot op de dag van vandaag is het paneel met de Rechtvaardige Rechters zoek. Er worden afpersbrieven verstuurd, iemand doet een bekentenis op zijn sterfbed en er is een mysterieuze code. En er zijn ook talloze amateurspeurneuzen die nog altijd hopen het mysterie op te lossen. Waar zijn de Rechtvaardige Rechters gebleven? We gaan op zoek met Ieke Schout en Lieke Malcorps

Onland

Onland podcastOnland is geen whodunnit, maar een whatsdunnit. Het verhaal begint als de 12-jarig Rinie Wielheesen op een koude en donkere winteravond wordt verkracht en vermoord. De moordenaar wordt niet gepakt. Deze akelige moord slaat diepe wonden in de kleine gemeenschap, sterker nog, voor velen is deze moord is het trauma van de Achterhoek.

Rinie Wielheesen was het buurmeisje van programmamaker Joost Engelberts. In deze podcast gaat hij terug naar zijn geboortestreek om meer te weten te komen over wat er gebeurd is en vooral, wat de impact op het Onland was. Ik vond vooral interessant te horen hoe mensen die eigenlijk niet wilden praten uiteindelijk toch hun verhaal willen doen.

De brand in het landhuis

True crime podcast en Regionalkrimi: de brand in het landhuis7 december 2003: er is brand op de Zionsburg in Vught. Hierbij komt grootgrondbezitter Ewald Marggraff om het leven. Hij was een ‘excentrieke Brabander’ met zo’n 700 ha (slecht onderhouden) land, een kunstcollectie van ruim 500 schilderijen en een vermogen van 160 miljoen in verschillende belastingparadijzen. Wordt gezegd. Maar na zijn dood zijn geld en schilderijen nergens te bekennen. Hoe zit dat? Wat is waar, en wat niet? Simon Heijmans gaat op zoek.

Nu ik dit schrijf, realiseer ik me (maar weer eens) dat ik gewoon een fan ben van wat in Duitsland de ‘Regionalkrimi’ heet. Misdaadverhalen die niet alleen aandacht hebben voor het misdrijf dat heeft plaatsgevonden, maar ook voor de regio, de mensen en de cultuur, hoe groot of klein de gemeenschap ook is. Dit is een uitstekend voorbeeld. (Plus: mogelijke kunstroof, dat vind ik ook altijd fascinerend.)

De Deventer Mediazaak

True Crime podcast: De Deventer mediazaakOok een zaak die de meesten van ons wel meegekregen hebben toen het speelde, maar waarvan je waarschijnlijk het fijne toch niet helemaal niet weet. Dat laatste gold in elk geval voor mij. Annegriet Wiersma duikt in deze zesdelige serie in het mediaspektakel dat deze moordzaak werd. Met verbijstering en fascinatie heb ik hiernaar zitten luisteren… Hele levens verwoest omdat volslagen buitenstanders ‘een gevoel’ hadden… Over de rol van Maurice de Hond citeer ik graag de column van Karel Smouter in het NRC:

“Na het beluisteren van dit indringende podcastepos kun je niet anders concluderen dan dat het nog eens uitnodigen van Maurice de Hond, de opiniepeiler in kwestie, toch wel de morele ondergrens zou moeten zijn voor onze talkshows. Iemand die met zijn gedram zelfs wist af te dwingen dat het graf van de Weduwe geopend werd – en daar opnieuw een waar mediaspektakel van wist te maken – heeft zijn recht op een plekje in de vaderlandse rolodex toch wel verspeeld.”

Enorme facepalm, maar geweldig intrigerende en goedgemaakte podcast!

Daders

Daders, een podcast over de zwaarste criminelenCas de Jong gaat in gesprek met moordenaars, ex-TBS’ers en andere zware criminelen. Hoe kwamen zij tot hun daad? Hebben ze er spijt van? En waarom moet de maatschappij hen nog een tweede kans geven? Deze podcast heeft naast lof best wat kritiek gekregen van mensen die vinden dat je ‘dit soort mensen’ geen podium moet geven. Hoewel ik de gedachte op zich best snap, begrijp ik niet goed hoe je dat kunt zeggen als je de podcast beluisterd hebt. Hij zit goed in elkaar. Er wordt niets goed gepraat, maar er zit wel overal een verhaal achter. Verhalen die me in het bijzonder bijgebleven zijn: Nina, Wesley en Okki.

TBS

True crime podcast-tips: TBSDat geldt ook voor de podcastserie TBS, waarin journalist Tom Veldhuijzen vier patiënten uit tbs-instelling De Rooyse Wissel (Venray) volgt. Ik weet nog goed dat ik begin 2013 net een paar weken in Hamburg was en ik in mijn cursusklasje het Nederlandse strafsysteem uit moest leggen. Het valt niet mee in je nog niet heel geweldige Duits een concept uit te leggen dat in Duitsland niet bestaat… Maar los daarvan: wat weten we eigenlijk als maatschappij van TBS? Ik niet veel, in elk geval. De tbs-patiënten hebben een celstraf uitgezeten voor zware delicten en worden nu voorbereid op een leven ‘buiten’. Is er voor deze tbs’ers een tweede kans en wat moeten zij daarvoor doen? En wat klopt er van de wilde verhalen die de ronde doen over drank, messen en drugs? En, vraag van mij: moeten bij zulke zware psychiatrische stoornissen straf en behandeling niet beter gecombineerd worden?

De schrik van Roden9x Nederlandse true crime podcasts - De Schrik van Roden

Een martelvilla in Drenthe, twee moorden: tijdens de oorlog kiest een jonge twintiger de kant van de Duitsers. Wie was deze laatste oud-NSB’er van Nederland? Leeft hij nog? En was hij echt de Schrik van Roden – of is dat vooral een mythe? En, waar is Jacob Luitjens gebleven?  In deze podcast gaat Trouw-journalist Maarten van Gestel in zeven afleveringen op zoek naar het echte verhaal van Jacob Luitjens. Ik ben nog bezig met deze podcast en geef eerlijk toe dat ik even moest inkomen, maar hij is absoluut de moeite waard.

Waar kun je deze Nederlandse true crime podcasts luisteren?

Al deze podcasts zijn te vinden op de gebruikelijke podcast-apps. Ik ben zelf i.v.m. betere gebruiksvriendelijkheid van Spotify overgestapt op Google Podcasts voor al mijn podcastabo’s.

Nog niet uitgeluisterd? Check hier mijn #collectie podcasts met nog veel meer true crime podcasts. O, en Linda heeft er ook nog een paar voor je.

Heb je dit al gelezen?

Laat een reactie achter

Laten historische true crime, indrukwekkende begrafenisrituelen,  ongrijpbare (meestal vrouwelijke) spionnen en mysteries je niet los? 

Dan zit je goed op Grave Affairs! Welkom!

Copyright 2021-2022 Grave Affairs | femina docta

Grave Affairs gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid