YOGTZE, het raadsel van de Autobahn

door Fem
Gepubliceerd op Bijgewerkt op

YOGTZE, zegt u dat wat?

Zo ja, graag even melden bij de Duitse autoriteiten, want het YOGTZE-mysterie, of het Autobahn-mysterie, is een van de meest mysterieuze onopgeloste Duitse misdaden.

YOGTZE, wasda?

Naja, wisten we dat maar. We gaan terug naar 1984, het jaar dat ons Last Christmas van Wham bracht en waar we helaas nog steeds niet van af zijn… Maar voor ik afdwaal, 1984 was ook het jaar dat Günther Stoll uit het Duitse Anzhausen werkloos thuis zat. Op 25 oktober, om wat preciezer te zijn, bracht de werkloze levensmiddelentechnicus een gemütliche avond met zijn vrouw door, toen hij uit het niets opsprong en riep: “Jetzt geht mir ein Licht auf!”

Oké, dat komt neer op “Eureka!” Good for you, Günther. Maar waar had hij het eigenlijk over?

Günther krabbelde de letters ‘YOGTZE’ op papier. Daarna ging hij de deur uit. Zijn vrouw, hoogstwaarschijnlijk, wat verward achterlatend. Want welk licht is hem opgegaan en wat de ef betekent ‘YOGTZE’? In het Duits niks. In het Engels ook niks. In geen enkele taal, voor zover bekend, betekent het iets.

Ondertussen was Günter wel de hort op. Waar is hij naartoe gegaan?

De kroeg in Wilnsdorf

Naar de kroeg, kennelijk, en wel naar zijn favoriete Kneipe in Wilnsdorf, waar hij naar verluid rond elf uur ’s avonds aankwam. Andere kroegtijgers merkten op dat hij nuchter was toen hij binnenkwam. Zijn bestelde biertje had hij nog niet aangeraakt. Toch viel hij na zijn bestelling van zijn barkruk en was hij kort buiten bewustzijn. Een paar minuten later verliet hij de kroeg. Net zo plosteling als hij er was binnengevallen.

Tussenstop in Haigerseelbach

Günther stapte in zijn auto en reed naar Haigerseelbach, waar hij was opgegroeid. Rond één uur ’s nachts belde hij daar aan bij het huis van een oudere vrouw die hij uit zijn jeugd kende. Hij vertelde haar dat hij wist dat er iets vreselijks stond te gebeuren, en zei: “Er staat vanavond iets te gebeuren, iets behoorlijk spooky”. De dame in kwestie was, zoals de Engelsen zeggen ‘not having any of it’. Kun je haar ook niet kwalijk nemen – ik zou iemand die om zulk een ongristelijk uur bij mij aanbelt niet eens te woord staan. Dikke doej en dag, dag.

Bezorgd stelde de vrouw voor dat hij zijn ouders zou vertellen waar hij zich zorgen over maakte. Günther antwoordde haar dat hij dat niet kon doen omdat zij het niet zouden begrijpen; in plaats daarvan zou hij naar huis gaan en het aan zijn vrouw vertellen.

Maar thuis is Günther nooit thuisgekomen…

De verongelukte auto

War er wel gebeurde is dat rond drie uur ’s nachts twee vrachtwagenchauffeurs zagen dat bij de afslag Hagen-Süd, ruim 100 km van Haigerseelbach een man zich snel uit de voeten maakte. Niet veel verderop troffen ze een gecrashte auto in een greppel, met daarin een zwaargewonde en vooral ook naakte Günther Stoll. Hij was nog net bij bewustzijn.

De chauffeurs belden de politie, in die tijd nog gewoon via een praatpaal. (Ik neem aan dat je weet wat dat is, maar kan de neiging tot linken niet onderdrukken, want die leeftijd heb ik nu bereikt.) Ondertussen probeerden de mannen Günther bij bewustzijn te houden en te achterhalen wat er in godsnaam met hem gebeurd was. Het gebeurd niet elke dag dat je een naakte man in een autowrak aantreft, tenslotte.

Günther vertelde dat er vier mannen bij hem in de auto hadden gezeten. Deze lieden hadden echter eveneens de benen genomen. Vrienden waren het niet, Günther kende deze mannen niet. Voor hij kon uitleggen hoe hij met vier wildvreemden in een auto beland was, overleed hij echter in de ambulance op weg naar het ziekenhuis.

Verwarring alom

De hele situatie zorgde voor grote verwarring. De politie had 1) een, schijnbaar zonder reden, naakte en ook dode man, 2) in een verongelukte auto op een plek waar je 3) deze man niet zou hebben verwacht en 4) die kort voor hij overleed aangaf dat hij met vier vreemden in de auto had gezeten. Extra verwarrend was 5) het feit dat de patholoog na onderzoek van Günthers lichaam tot de conclusie kwam dat zijn dood niet door het ongeluk was veroorzaakt. Hij was duidelijk voor het ongeluk ergens anders van zijn kleren ontdaan. Zijn verwondingen suggereerden bovendien dat hij door een auto overreden was, en wel toen hij al geen kleren meer aan had. Laksporen ontbraken echter, en zijn eigen auto had geen lakschade. De daders moesten hem in de auto hebben gezet en naar de plaats van het ongeluk hebben gereden. Günthers kleren zijn nooit gevonden.

Het onderzoek

Uiteraard dook de KriPo in het leven van Günther. Was er misschien een reden dat iemand het gemunt had op de werkloze levensmiddelentechnicus? Nuja, nee dus, zo bleek al snel. Hij had geen strafblad, had geen banden met de drugswereld. Op Günther was niks aan te merken. Sterker nog, er was geen enkele aanwijzing, behalve de verhalen van Günther zelf.

Hij vertelde zijn vrouw namelijk dat hij werd gevolgd door mensen die hem wilden vermoorden. Hij had het over ‘hen’ en zei dat ‘zij’ achter hem aan zaten, maar zei nooit wie ‘zij’ waren. Mevrouw Stoll plaatste deze verhalen echter in de categorie Prietpraat. Zijn notitie met de letters YOGTZE gooide ze weg. (Whut??)

Voor de politie was het meest waarschijnlijke scenario dat hij zich uitgekleed had en daarna in zijn auto is gelegd. Nu was ik zelf in 1984 niet in Duitsland, maar ik zie niet echt hoe dit een waarschijnlijk of logisch scenario is… Ik zie in deze theorie ook geen link met het feit dat Günther waarschijnlijk al overreden was voordat hij in zijn gecrashte auto belandde.

Hoe het ook zij, de vier mannen die met Günther in de auto zouden hebben gezeten zijn nooit gevonden, en ook de man die de vrachtwagenchauffeurs hebben zien vluchten heeft nooit iemand teruggezien.

YOGTZE: gebrabbel of een sleutel?

Maar ja, logisch of waarschijnlijk of niet, de politie had wel te maken met een naakte dode meneer. En dat gekke briefje met de letters YOGTZE erop. Nuja, een reconstructie van het briefje. Frau Stoll had het briefje namelijk weggegooid, maar kon de politie wel vertellen wat erop had gestaan.

Pogingen om de betekenis van deze cryptische boodschap te ontcijferen liepen op niets uit. Yogtze betekent niks. In geen enkele taal. Misschien is de G een 6 en staat er niet YOGTZE maar YO6TZE. Maar ook dat… betekent niks. Of toch?

Theorieën….

Maar toen kwam natuurlijk het interwebs! Na gut, de politie had natuurlijk ook zo haar theorieën. Een greep uit de hoed:

Moord

De zaak werd door de Duitse autoriteiten als moord beschouwd, maar is nooit opgelost, ook al wordt hij sindsdien elk jaar opnieuw bekeken. Antwoorden blijven uit.

Hoe het ook zij: moord, dus. Het is aannemelijk dat iemand met zijn auto over Günther heen gereden is. Misschien was hij daarna zwaargewond, maar wel nog in staat in zijn eigen auto te klauteren en weg te rijden. Misschien heeft iemand hem in zijn auto gezet.

Maar… hij was naakt, waarom? Had hij drugs gebruikt? Heeft iemand hem drugs gegeven? Heeft iemand hem uitgekleed? En was die iemand een geheime liefde, of zijn moordenaar? En waarom was Günther bang dat ‘ze’ hem zouden vermoorden? Was de maffia erbij betrokken soms?

Ziekte en zelfmoord

Of was Günther psychotisch toen hij het huis uit stormde? Had hij waanideeën? Misschien zelfs schizofrenie? (En: is het niet wat mager om dit soort conclusies te trekken op basis van een vaag briefje, dat we alleen kennen via een reconstructie van Günthers vrouw, en het feit dat hij bang was vermoord te worden? Waren er andere aanwijzingen? Daar hoor ik niemand over.)

Was hij in een psychotische toestand, naakt en wel, de snelweg op gerend, overreden, en daarna teruggekropen naar zijn auto? Die hij toen nog een tijdje heeft kunnen besturen voor hij de greppel in reed? Hoe lang dan? (In de buurt van de plek waar de auto gevonden was, waren namelijk geen sporen van een eerder ongeluk te zien.)

Was Günthers dood wellicht zelfmoord? Is hij opzettelijk voor een andere auto gelopen? (Maar waarom dan, waren er aanwijzingen? Günther was kennelijk bang, maar waren er aanwijzingen dat hij zo bang was dat hij er een eind aan wilde maken? Voor hij vertrok riep hij ‘eureka’, was dát het dan? Ik heb moeite met deze theorie….)

Ongeluk

Was het een ongeluk? Reddit houdt er rekening mee, maar het lijkt mij niet heel aannemelijk dat Günther door zijn eigen auto overeden is, waarna hij zelf een greppel is in gereden. (Vooral omdat ik nergens iets gevonden heb over laksporen op Günthers lichaam of over lakschade aan de auto. Ganz im Gegenteil, zelfs, de auto had géén lakschade die overeenkwam met de verwondingen van Günther.)

Wat betekent YOGTZE?

En dan hebben we nog de cryptische boodschap die Günther neerpende na zijn Aha-moment. YOGTZE. Of YO6TZE. Ook hier doen verschillende theorieën de ronde:

Het nummerbord

Is YO6TZE een nummerbord dat hij zich plots herinnerde? (Ook hier: waarvandaan? Duitse nummerborden verwijzen naar de regio waar de auto geregistreerd is, bijv. HH voor Hamburg, B voor Berlijn, PI voor Pinneberg, und so weiter. Wat is dan YO6TZE? Uit welk land komt deze auto dan? Mij lijkt het erg onwaarschijnlijk.)

De Roemeense radiozender

Y06TZE kan verwijzen naar een Roemeense radiozender. Maar wat heeft onze werkloze levensmiddelentechnicus Günther te maken met een Romeense radiozender? Er is nooit een verband gelegd.

Yoghurt?!

Maar nu we het over de levensmiddelentechnicus hebben, had het iets te maken met yoghurt? (Ja, weet ik veel… Ik eet graag yoghurt, zeker, maar meer weet ik ook niet. Verbanden, anyone?)

Het anagram

En nu we zoch bezig zijn, is YOGTZE een anagram of Zygote,  het ‘in de levenscyclus van een geslachtelijk voortplantend organisme het eerste, eencellige stadium, vlak na de versmelting van twee haploïde gameten, bijvoorbeeld de bevruchting van een eicel door een zaadcel’ (zie Wiki, ik moest het ook googlen, natuurlijk). De term wordt soms gebruikt in verband met genetische verbetering (manipulatie) van voedingsmiddelen en zou kunnen verwijzen naar een project waaraan Günther ooit heeft gewerkt. (Prima, Reddit, maar wélk project dan, dat moet dan toch ook te vinden zijn?)

Sorry, dit is gewoon bonkers ende bescheuert

En in de categorie Bonkers heb ik ook nog dit citaat van Reddit voor je: “An eagle-eyed blogger in the early 2000’s also indicated that YOGTZE as it had been written appeared to be written to be read backwards, when flipped and with a dot that might have been an apostrophe included it becomes 027,906, the significance of such a number isn’t known. When entered as various latitude, longitude coordinates this appears to give results of a small Hawaiian island and an area deep in the arctic.” Eh, juistem. (En het daarbij laten ook… Als je een blogger met haviksogen bent, ook. Wat de ef, denk ik dan, maar oké.)

Niks, nakkes, nada dan?

En ja, het is ook mogelijk dat YOGTZE helemaal niets betekent. Als Günthers mentale gezondheid te wensen overliet, dan is niet uit te sluiten dat YOGTZE helemaal niks, nakkes, nada betekent.

Heb je nou zelf het YOGTZE-raadsel gekraakt en heb je dé oplossing, laat het me vooral weten!

Meer lezen en zien over het YOGTZE-raadsel

Wil je je tanden vastbijten in andere opgeloste zaken?

Dan zijn er natuurlijk eindeloos veel. Maar waarom begin je niet met de Hamburger Trümmermorde uit 1947?

Foto’s Faruk Tokluoğlu via Pexels

Heb je dit al gelezen?

Laat een reactie achter

Laten historische true crime, indrukwekkende begrafenisrituelen,  ongrijpbare (meestal vrouwelijke) spionnen en mysteries je niet los? 

Dan zit je goed op Grave Affairs! Welkom!

Copyright 2021-2022 Grave Affairs | femina docta

Grave Affairs gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid